De psychologie van het coachen

Coach IJsselstein

Een coach kan zich richten op één activiteit: zeg, hoe je een bepaalde sport goed speelt. Hij zou op de hoogte zijn van haar sport – de psychologie van Strategie, Voorbereiding en Oefening. De coach zal zich deze specialismen eigen maken en er, waar relevant, over leren. Zij zou ook goed kunnen inspelen op de veranderende en dynamische omstandigheden en activiteiten van haar spelers. Een coach kan bijvoorbeeld helpen om cliënten goed te laten kijken naar de cruciale eindgebieden van hun carrière, zodat zij meer gemotiveerd zijn om de nodige acties te ondernemen en meer te controleren over hun vooruitgang; of om de spelers te helpen bij het beheersen van noodzakelijke veranderingen (zoals onder andere het ongepast handelen van roken of drinken) om productiever te zijn op kantoor.

Slechte recessie? Maar de recessie!! Maar de recessie!!Dan, is er wat leek op een snelle-fix-en-het werkt!En dan, op datzelfde moment, komt er een ander moment (voor de coach en/of voor de speler) waarop we ons realiseren dat we veel productiever, effectiever en  vreugdevoller zouden zijn als we regelmatig vrije tijd namen, socialer waren, ons dieet verbeterden en in het algemeen leerden om enige persoonlijke  verantwoordelijkheid te nemen op ons werk, thuis of bij het spelen.

Coaching gaat over één leven per keer Bij coaching gaat het ook om het geven van steun en stimulansen – het soort dat nodig is voor noodzakelijke persoonlijke veranderingen die ook van invloed zijn op de sfeer in het hele team. Coaching kan echter variëren van het verbeteren van iemands loop- of zwemvaardigheid tot een meer psychologische en spiritueel verlichtende activiteit zoals meditatie of vergeving, tot het leren omgaan met en aarden van de emoties rond verdriet, tot wat een individu verder nodig heeft – en dat kan van alles zijn, van goed genoeg worden tot beter spelen, meer spelen of gelukkiger zijn! De uitdaging, vanuit het perspectief van een coach Men moet nooit denken dat er voor zuivere coaching maar één cliënt is en dat men daarvoor duur moet betalen. Maar de coach wordt niet zoveel aangerekend als de cliënt, maar de cliënt draagt een grotere prijs – zijn of haar persoonlijke geven geeft aan de coach weer dat er meer is met deze persoon dan hij of zij misschien waardeert of toegeeft.

Het is duidelijk dat wat voor de ene cliënt werkt, niet voor de andere werkt. Dus coaching is niet altijd een één-op-één activiteit. De coach waardeert vindingrijkheid in een individu, maar het belangrijkste geheim van coaching is de cliënt die ermee instemt om gecoacht te worden, om deel te nemen aan het veranderingsproces en om een identificatie te ondersteunen van de veranderingen die moeten worden gemaakt om vooruit te komen, om keuzes te maken over deze keuzes, en om richting en betekenis te geven aan zijn leven op een meer persoonlijke, overtuigende en duurzame manier. De coach doet geen speciaal werk voor de cliënt vanaf zijn of haar eerste ontmoeting tot de laatste coaching, maar de coach zet zich gedurende de hele coaching stevig in voor de cliënt. Het coachgezin zal de cliënt tijdens en na de coaching ondersteunen, en vaak ook veel langer.

Zonder een coach, blijft het individu vastzitten Waarom niet blijven zitten? Waarom niet verward blijven? Waarom niet slechter worden? We hebben allemaal verschillende mensen ontmoet die graag geprogrammeerd zouden zijn voor succes. Zij treuzelen met hun kansen op vooruitgang, telkens op zoek naar een reden waarom zij geen zekere weg kunnen inslaan. Sommigen denken dat wat zij zelf hebben gedaan hen resistent heeft gemaakt tegen verandering; sommigen hebben waarden en overtuigingen van hun ouders en omgeving aanvaard die hun persoonlijke vooruitgang hebben belemmerd; anderen hebben toegelaten dat invloeden of gebeurtenissen van buitenaf hen ophielden in hun spoor. Voor degenen onder ons die één of meer van deze invloeden hebben aanvaard, is de kans groot dat wij moeten leren hoe wij een sterke stabiele innerlijke receptor kunnen creëren en handhaven voor de huidige invloeden waartegen wij ons nog steeds verzetten. Maar helaas wordt het versterken van een innerlijke juweel vaak gezien (althans in het Westen) als een moeiteloos karwei dat soms een snel maar materieel succes zal opleveren. Toch is dit niet waar! Om bijvoorbeeld tennis te leren spelen is een intelligent begrip nodig van de fysieke aspecten van het spel, de reflexen en techniek en een beetje geluk, samen met inzicht in de moderne niet-speltechnieken van het spel en inzicht in al hun verschillende juwelen. En, de vaardigheden die nodig zijn om tennis te spelen zijn ook fundamenteel voor het verbeteren van het mentale en emotionele spel.

Lees meer

Burn out

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *