Coaching voor het goede

Coach Soest

En vandaag de dag hebben mensen andere behoeften, waardoor de coaching-business een hoge vlucht heeft genomen. We worden geconfronteerd met steeds meer eisen in ons leven, van economie en deelname aan marktprogramma’s, tot onderwijs en opleidingsprogramma’s voor de werknemers. We zien een opwaartse spiraal: hoe meer coaches wij hebben, hoe meer coaches er zijn, dus er zullen steeds meer coaches nodig zijn. We bevinden ons dus in een hausse op het gebied van coaching en opleiding. Maar is deze toename alleen maar ten goede of is het alleen maar vanwege de hype? En bovendien, is het een gezonde toename? Hoe meer coaches er zijn, hoe meer groei er is, hoe meer vrijheid er is, hoe meer keuzemogelijkheden voor de coaches. Maar is het ook zo dat de behoefte aan coaching toeneemt, als het aantal coaches ook toeneemt?

Meer dan dat, is de behoefte aan coaching, meer dan wat ook, gericht op de oplossingen voor de problemen waarmee mensen op dit moment te maken hebben. Maar wat is eigenlijk een probleem? Wat moet worden opgelost? Om de beste of de meest doeltreffende op de werkplek te zijn, moet men een globale visie hebben. Maar om van het grootste nut te zijn, moet een visie lokaal of zelfs globaal zijn. Concreet, wat is het probleem dat gecoacht wordt? Wat is de behoefte die mensen werkelijk hebben, gemist hebben of niet hebben kunnen vervullen? Het kan de behoefte zijn aan degelijkheid, erkenning, hun carrière, hun gezinsleven of een andere behoefte.

Individuen, organisaties en zelfs nationale tribunalen kunnen baat hebben bij coaching, die bijzonder geschikt kan zijn wanneer de behoefte zich voordoet. Wanneer het strategisch is, kan de behoefte aan coaching zich voordoen in zaken, sport, relaties, verlies, plezier en elk ander gebied dat mensen aangaat. Bovendien is het zo dat in alle gevallen waarin er behoefte is aan coaching, er behoefte is aan coaching die geschikt is voor die behoefte.

Maar nog maar kort geleden, kwam coaching alleen op de dansvloer en in de clubwereld. Er waren maar weinig mensen die de geloofwaardigheid hadden die een persoon als David Frost nodig had. Velen van ons hebben gehoord van coaches die ontslagen werden, maar een andere weg en een ander doel in het leven vonden. Voor mij was het Barbara De Angelis verhaal, en ontdekte dat een zeer sterke persoonlijkheid, met een vuur, mensen door een crisis kon loodsen, niet in het heldere komen, zoals de vrouw die wilde spreken voor een enorm publiek, de manier waarop ze dat deed, haar publiek was verbijsterd. Ook hier was er het gevaar van een zelfzuchtig coaching programma, dat complimenten opleverde, het geld, allemaal voordat ze echt iets geleerd had over coachen. Dus hier zien we een goede ‘alles van het bovenstaande’ kwestie bij de verklaring: “Wat willen we? Ons beter voelen? Gelukkig zijn? We willen ons beter voelen. De kwestie hier is: wie, behalve JIJ? Wie heeft er een coach nodig? Zeker niet jij! Die uitspraak kan dus de behoefte aan coaching inhouden voor iedereen, overal, zelfs voor de nieuwste, grote naam, ’think positive’! Ik weet dat je een geweldige coach bent met een natuurlijke positieve instelling. Maar professionele coaching is tegenwoordig meer dan dat en het is beangstigend legitiem. Dus misschien zullen we in de toekomst lijnen van gescheiden categorieën uitzetten, of zullen we genoegen nemen met professionals? Gedachten om je aan het denken te zetten.

Lees meer

Hongaars leren

Webdesigner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.